Videoconferintele sunt acceptate pe larg ca si mod de comunicare in cadrul caselor de afaceri dar si in alte tipuri de organizatii. Precum orice tip de tehnologie, prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, cateva dintre acestea le vom enumera in continuare.

Avantaje

  • Nu exista o constrangere legata de timp. Videoconferintele pot fi conduse la orice ora din zi. Diferentele de fus orar dintre diferite tari nu mai prezinta o problema cand se foloseste aceasta metoda de comunicare.
  • Se economiseste timp si bani. Tranzactiile in cadrul afacerilor necesita calatorii frecvente, pentru facilitarea cresterii si diversificarii. Aceasta se traduce in costuri si cheltuieli asociate calatoriilor, precum sunt cele cu cazarea si cu masa. O videoconferinta ofera avantajul de a discuta din propriul birou, in loc sa trebuiasca sa te deplasezi pana in celalalt colt al tarii sau chiar in alta tara.
  • Informatiile sunt distribuite cu usurinta. Pe langa faptul ca se transmit documente si fisiere, videoconferintele ofera avantajul de a transmite informatia in timp real, ajungandu-se la o rezolvare mult mai rapida a problemelor.
  • Sunt foarte utile pentru profesionistii din diverse domenii. Pot fi accesate prin videoconferinte mult mai usor informatiile oferite de experti din diverse domenii. Doctori, oameni de stiinta, cercetatori isi pun cap la cap descoperirile si studiile si procesul este astfel accelerat, acest tip de colaborare ajutand foarte mult.
  • Faciliteaza programele ce functioneaza la distanta. De la institutii educationale la programe si cursuri de instruire, videoconferintele ofera extrem de multe beneficii. Profesionistii si cursantii pot sa acceseze material didactic, pot avea discutii de grup si asa mai departe.

Dezavantaje

  • Problemele tehnice ce pot aparea pe parcursul transmisiei reprezinta poate cel mai mare neajuns al acestei modalitati de comunicare. Cauzele pot tine de hardware, software sau de retelistica.
  • Lipsa interactiunii personale poate fi la randul ei un dezavantaj, intrucat multe afaceri se bazeaza pe a bate palma personal la momentul incheierii unei tranzactii. Contactul vizual si strangerea de mana sunt lucruri la care nu mai poti avea acces odata ce comunicarea se face prin videoconferinta.
  • Costurile implicate – pot ajunge sa fie destul de ridicate, mai ales pentru companiile mai mici.

Se pare ca avantajele depasesc net dezavantajele. Videoconferintele ajuta mult, stimuleaza brainstormingul, cunostintele, faptele si informatiile sunt transmise mult mai usor, ceea ce le face sa fie o modalitate foarte eficienta si din ce in ce mai utilizata pentru comunicare.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *