Denumita astfel, concurenta perfecta implica existenta unui set de conditii ce o fac sa fie intr-adevar perfecta. Este definita de existenta nenumaratilor furnizori pe piata, care ofera un produs omogen. In acest fel, nici unul din ofertanti nu este vazut precum un competitor, intrucat produsul este acelasi si de asemenea preturile sunt aceleasi. Competitia ce are loc in astfel de circumstante este impersonala si prin urmare ideala. Puterea pe piata nu este pusa in mainile consumatorului sau producatorului. Desi conditiile concurentei perfecte sunt imposibil de gasit in orice piata si structura existenta astazi, modelul este folosit ca referinta pentru a intelege si alte tipuri de concurenta imperfecta ce exista in orice economie.

Prima caracteristica a concurentei perfecte este existenta unui singur produs care este vandut de furnizori la acelasi pret si aceeasi calitate. Aceasta implica faptul ca furnizorul ce ofera produsul nu prezinta nici un neajuns pentru cumparator, datorita aceluiasi pret si aceleiasi calitati.

Cumparatori si vanzatori nenumarati – o alta caracteristica a sistemului cu concurenta perfecta. Numarul acestora este infinit. Odata ce exista un singur produs pe piata, nici un vanzator sau cumparator individual nu ar putea influenta pretul.

Claritatea informatiilor – cumparatorii sunt complet constienti avand expuse informatii despre procesul de productie si mecanismele sale. In acest fel conditiile pietii sunt cunoscute de toata lumea si pretul ramane constant la toti producatorii.

Liber schimb – inexistenta barierelor in intrarea si iesirea de pe piata cu concurenta perfecta. In acest fel orice furnizor este liber sa intre pe piata dupa voia sa, sau sa paraseasca piata oricand. Absenta acestor bariere nu afecteaza pretul si in mod ideal exista un alt furnizor care va suplini lipsa de pe piata a celui care pleaca.

Concurenta perfecta a fost folosita intotdeauna pentru determinarea pretului pe diverse piete, insa a fost si criticata datorita naturii pasive a cumparatorilor si vanzatorilor intr-o astfel de structura. Este un model ideal, insa se pare ca are si critici.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *