Sistemul de franare este vital pentru orice autovehicul, intrucat ofera soferului si pasagerilor siguranta necesara de a opri si incetini la timp. Problemele la sistemul de franare apar frecvent datorita uzurii placutelor de frana sau a discurilor de frana. Pentru o functionare optima a sistemului de franare, se impune verificarea periodica a acestora. Se pune insa intrebarea – cat rezista placutele de frana?

De obicei in cartea tehnica a autoturismului producatorul specifica o durata medie de utilizare, exista insa cativa factori ce influenteaza la randul lor gradul de uzura al placutelor de frana.

Materialul – exista diverse tipuri de materiale din care sunt confectionate placutele de frana: azbest, material organic, material cu continut metalic sau materiale ceramice. Fiecare dintre acestea are o rezistenta diferita la uzura, dintre ele cele mai durabile fiind placutele de frana ceramice.

Stilul de condus este de asemenea un factor ce influenteaza uzura placutelor de frana. Un sofer care are un stil de condus sportiv, mai agresiv, cu accelerari si franari mai frecvente, poate constata o uzura mai rapida a placutelor de frana fata de un sofer cu un stil de condus mai putin sportiv.

Tipul de masina, in special greutatea acesteia, este un alt factor de uzura al placutelor de frana. Autovehiculele mai mari, de genul SUV-urilor sau masinilor de teren, pun o presiune mai mare pe placutele de frana in momentul in care se doreste incetinirea. Acest lucru determina o uzura mai rapida.

Terenul – gravitatia este aici inamicul principal. Drumurile inclinate sau cu multe curbe solicita in plus sistemul de franare si reduc astfel si durata de viata a placutelor de frana.

Majoritatea producatorilor recomanda schimbarea placutelor de frana dupa aproximativ 30.000 km, insa o foarte mare influenta asupra acestei cifre o au si factorii enumerati mai sus. Pentru siguranta, verificati periodic uzura placutelor – acest lucru poate fi facut manual, placutele sunt vizibile chiar prin janta – in cazul in care aceasta nu este acoperita sau inchisa.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.