Cuticulele sunt acea pielita ce se gaseste la imbinarea unghiilor si pielea degetelor. In unele cazuri in care ele cresc prea mult necesita a fi indepartate, insa atunci cand nu efectuezi corect procedura poti sa te alegi cu un aspect neplacut al unghiei. Si pe langa aspectul neplacut te poti trezi cu crapaturi ce provoaca usturime sau in cele mai grave cazuri provoaca infectii prin diferiti virusi, bacterii sau fungi.

Rolul pe care il are cuticula – este unul de protejare impotriva patogenilor ce se gasesc in aer, apa sau alte mijloace prin care ei se pot transmite. Unghiile aflate chiar la extremitate, atat a mainilor, cat si a picioarelor intra in contact cu o multime de obiecte, in special cele de maini. Facem o multime de lucruri cu mainile, iar acestea sunt expuse la o multime de factori ce pot crea afectiuni.

Insa majoritatea bacteriilor nu sunt atat de grave deoarece pot fi indepartate cu ajutorul spalarii cu apa si sapun. Dar in cazul in care unghia este expusa prin taiera cuticulei  prea tare sau incorect cu ajutorul unui cutit cuticule otel inoxidabil risti ca patrunderea de germeni sa fie usoara si odata ajunsa in circulatia sanguina poate sa afecteze grav intreg organismul.

Ce afectiuni pot fi cauzate de taierea incorecta a cuticulelor?

Atunci cand iti tai incorect cuticulele risti sa deschizi sigiliul ce separa mediul intern de cel vascularizat prin intermediul caruia pot circula o multime de factori patogeni. Da ai auzit bine, chiar daca le consideri o anexa a corpului la fel ca si parul, daca le vei taia incorect cu un cutit cuticule, confectionat din otel inoxidabil vei deschide o portita catre boli ce pot cauza urmatoarele afectiuni:

  • Infectii cu bacterii aerofile – bacterii ce se pot gasi in mediu, prin aer, ce supravietuiesc sau nu la temperaturi mai ridicate si mai joase
  • Infectii cu fungi – fungii sunt asa zisele ciuperci ce tind sa se dezvolte la nivelul unghiilor de la picioare, in special in cazul in care igiena nu este corespunzatoare, iar folosirea de cutit cuticule otel inoxidabil nu a fost facuta intr-un mod corect
  • Riscul de a favoriza incarnarea unei unghii – este o afectiune dureroasa ce se produce in general atunci cand tai incorect colturile de la unghii, insa daca indepartezi pielita din jurul ei vei risca sa produci inflamatie, durere, usturime si chiar sa permiti unghiei sa creasca inauntru in carne. Este foarte posibil ca acest lucru sa se intample daca ai forma naturala a unghiilor mai rotunda, nu dreapta cum este mai normal si mai bine. Daca ai o asemenea forma la colturi, ai un risc si o probabilitate mai mare ca unghia sa creasca in carne.

Spalarea unghiei cu periuta – exista persoane care au atat de mare grija de unghiile lor incat le spala cu diferite produse si solutii antibacteriene. Nu este recomandata aceasta tehnica deoarece tu ai un anumit numar de bacterii bune ce impiedica patrunderea de bacterii rele. Daca folosesti solutii cu efect antibacterian risti sa omori bacteriile bune de pe suprafata unghiilor si a mainilor care iti ofera protectie.

Published by admin