Te-ai intrebat vreodata ce le face pe bauturile tale preferate atat de dezirabile? Care sunt oare ingredientele ascunse din spatele fiecarei bauturi acidulate? In acest articol vom vorbi despre cateva dintre aceste bauturi si ingredientele folosite pentru producerea acestora.

Bauturile acidulate sunt altcatuite in principal din apa, indulcitori, un acid, bioxid de carbon si o aroma. Anumite bauturi acidulate pot sa contina si alte ingrediente optionale precum ar fi fructele sau sucurile de fructe, conservanti si coloranti. Peste 85% din orice bautura carbogazoasa este alcatuita din apa. Adaosul de zahar din orice suc acidulat este in principal zaharoza care este alcatuita din zaharuri simple, fructoza si glucoza. Exista si o multime de alti indulcitori artificiali cum ar fi aspartamul. Aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul, asadar producatorii nu trebuie decat sa adauge o cantitate foarte mica de aspartam pentru a indulci o bautura carbogazoasa.

Aromele naturale daugate intr-o bautura carbogazoasa sunt derivate din fructe, legume, frunze, ierburi si alte mirodenii. Bauturile carbogazoase care contin adaosuri de ingrediente naturale au nevoie de conservanti pentru a nu se altera. Aromele artificiale adaugate pot sa varieze foarte mult gama de arome de care poate sa dispuna o bautura carbogazoasa, acestea avand proprietatea de a imita foarte bine aromele naturale.

Conservantii adaugati precum sunt acidul citric si acidul fosforic nu ajuta numai la pretejarea pentru o durata lunga de timp impotriva alterarii, insa confera si o anumita acrime bauturii tale. Daca exista extrem de mult acid citric in sange, calciul are tendinta sa normalizeze nivelul pH-ului, desprinzandu-se astfel din oase si ducand, in situatiile cele mai grave, la osteoporoza. Cofeina este de asemenea un ingredient foarte folosit in bauturile carbogazoase, mai ales in cola si in bauturile energizante. Sa ai grija totusi cu consumul de cola si energizante, deoarece cofeina in exces poate sa duca la deshidratare.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.