Stim cu totii ca una dintre cele mai iubite si consumate bauturi la nivel mondial este cafeaua. Ne intrebam de foarte multe ori care sunt efectele pozitive, dar si cele negative ale cafelei. Ei bine, stim cu totii ca in primul rand, cafeaua actioneaza asupra tensiunii arteriale. In continuare vom discuta despre efectele cafelei asupra tensiunii arteriale:

  1. Exista pareri si studii diferite care arata sau nu o legatura directa intre consumul de cafea si tensiunea arteriala. In mod logic , cafeaua fiind un stimulant contracta arterele astfel crescand presiunea sangelui. Exista totusi studii care au aratat ca nu exista nici o legatura intre consumul de cafea si tensiunea arteriala.
  2. Alte studii spun ca cei care cosnuma cafea pot experimenta o crestere insemnata a presiunii arteriale dar pe termen scurt. Aceste pareri impartite pot veni si din faptul ca multi dintre cei care consuma cafea in mod constant s-au obisnuit cu efectul cafelei asupra arterelor si au dezvoltat astfel o toleranta. De aici si efectul scurt care apare la unii subiecti din testetel mentionate mai sus.
  3. Efectele mai periculoase sunt insa pentru cei care sufera deja de tensiune arteriala ridicata. Astfel este bine sa va consultati cu un specialist in aceasta privinta. Daca sunteti ingrijorati, incercati sa limitati consumul macar la 200 ml pe zi. Si nu uitati ca nu numai cafeaua contine cofeina, chiar daca cea mai mare cantitate o gasim in cafea. De asemenea incercati sa evitati consumul de cafea inaintea activitatilor care in mod natural determina cresterea tensiunii arteriale precum: exercitii fizice, ridicarea de greutati, munca fizica si altele.
  4. Pentru a verifica daca consumul de cafea va ridica tensiune aarteriala, o puteti verifica la 30 pana la 60 de minute dupa ce consumati cafea. Daca tensiunea arteriala a crescut cu 5 pana la 10 puncte este posibil sa aveti o problema si va trebui sa renuntati la cafea. Renuntarea trebuie facuta treptata pentru a evita durerile de cap.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *