Ventilatoarele axiale de perete reprezinta o solutie extrem de eficienta in materie de ventilatie. Cum aerul viciat si poluarea isi spun cuvantul in special in sectorul industrial, nevoia de ventilatie devine cu atat mai importanta. Ventilatoarele axiale de perete pot fi alese de asemenea pentru spatii comerciale, depozite alimentare sau ateliere de productie; exista o serie de caracteristici de avut in vedere atunci cand se alege un ventilator axial de perete pentru un anume spatiu.

Pentru ca un sistem de ventilatie sa fie performant, in primul rand trebuie cunoscute specificatiile tehnice ale ventilatorului axial de perete. Chiar daca principiul de functionare este acelasi cu cel al ventilatoarelor casnice, materialele si dimensiunile difera considerabil. Astfel, un ventilator axial de perete este confectionat din materiale mult mai rezistente – rotoarele sunt realizate din poliamida ranforsata cu aluminiu sau fibra de sticla. Pentru a va putea face o idee, rotorul unui ventilator axial din gama industriala incepe de la dimensiuni de 315 mm diametru.

Specificatiile tehnice ale ventilatorului electric determina alegerea potrivita. Un sistem de ventilatie ce utilizeaza astfel de ventilatoare poate oferi debite de aer de pana la 20.000 metri cubi pe ora, multumita actionarii de catre motoare electrice trifazate sau monofazate, dupa caz. Necesarul de tensiune de alimentare devine astfel un principal factor in selectie.

Ghidul pentru alegerea ventilatoarelor axiale continua cu recomandarile in ceea ce priveste montajul si utilizarea. Dupa cum sugereaza si numele, astfel de ventilatoare se monteaza direct pe perete ori pot fi incadrate in spatiile ferestrelor, pentru un maximum de eficienta. Utilizarea lor este diferita de cea a ventilatoarelor ce actioneaza prin sistem de tubulatura pentru a oferi aerul proaspat dorit – viteza aerului in astfel de conditii nu trebuie sa depaseasca 0.3 metri pe secunta in jurul corpului uman.

O alta recomandare cu privire la montare vine cu privire la inaltimea de amplasare. Astfel, ventilatoarele axiale de perete trebuie sa fie situate la cel putin jumatate de metru mai sus fata de inaltimea la care oamenii isi desfasoara activitatea in respectiva incinta. De asemenea, de avut in vedere sunt si aspecte precum necesarul de ventilatie – numarul de schimbari ale aerului din incinta in interval de o ora. In cazul in care este necesar, alaturi de aerisirea oferita prin ventilatoare, necesarul se poate suplimenta si prin introducerea mecanica a aerului la intervale orare.

Tinand cont de toate aceste aspecte, dar si de mediul in care vor functiona ventilatoarele axiale de perete, se va putea alege o solutie potrivita. Protectiile suplimentare sunt obligatorii in medii cu umiditate ridicata, praf sau potential coroziv, pentru o functionare eficienta si de durata.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *