Lucruri interesante legate de Antarctica

Antarctica – primul lucru care iti vine in cap cand auzi de acest contintent ? ajungi sa te gandesti la frig si gheata. Antarctica este locata in emisfera de sud. Antractica este continentul cel mai sudic de pe suprafata Pamantului. Continentul este inconjurat de Oceanul de sud din toate partile. Doar 2% din suprafata este pamant, restul de 98% este acoperit cu gheata. Doar animalele care pot supravietui frigului extrem pot supravietui in acest tinut neiertator.

Cei mai mari, mai inalti si infricosatori aisbergi din lume se gasesc in Antarctica. Cea mai mare formatie de gheata de pana este de marimea statului Rhode Island si este cunoscut sub numele de Ice Island. De asemenea cel mai inalt aisberg masoara peste 180 de metri, aproape la fel de inalt ca Monumentul Washingon. Cel mai mare iceberg din lume are o lungime de 295 de km in lungime si 37 de kilometri latime. Acesta are numele de B-15, avand aproximativ 11 000 km patrati.

Conditiile sunt similare cu cele de pe Marte

A fost declarat ca Antarctica este similara cu planeta marte in privinta conditiile climatice si din alte puncte de vedere. Avand in vedere ca in Antarctica ziua este destul de scurta si intunecata conditiile se apropie cu cele de pe Marte. Conditiile sunt atat de similare incat NASA foloseste Antarctica pentru diferite misiuni de simulare.

Cel mai rece si uscat loc din lume 

Antarctica este considerata ca fiind cel mai uscat si rece loc de pe planeta. Cea mai mica temperatura inregistrata pe continent a fost de -89.4 grade Celsius. Media este de -34.4 grade Celsius. Este considerat ca fiind un desert deoarece acesta primeste foarte putine precipitatii in fiecare an. De asemenea sunt doar doua anotimpuri in Antarctica, iarna si vara. Vara Antarctica primeste lumina soarelui timp de 6 luni, restul de 6 sunt petrecute in intuneric.  In iarna continentul se mareste in suprafata, marindu-si dimensiunile in mod constant.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.