Poate cafeaua, cunoscuta ca o sursa excelenta de antioxidanti, sa provoace ulcer la nivelul tractului digestiv? Termenul de ulcer se refera la o rana deschisa si dureroasa, iar cele ce apar la nivelul stomacului sunt cunoscute sub denumirea de ulcer gastric. Ulcerul ce afecteaza partea superioara a intestinului subtire este denumit si ulcer peptic. Disconfort in zona abdominala, urmat de balonare, pierderea poftei de mancare si altele – aceste simptome apar in mod comun in cazul ulcerului. O presupunere comuna arata ca un consum de bauturi cofeinizate, precum cafeaua, cauzeaza ulcer la nivelul tractului digestiv.

In fapt, acesta este doar un mit. Majoritatea cazurilor ce declanseaza ulcerul au la baza infectia cu Helicobacter pylori. Un procentaj din cazurile de ulcer, conform statisticilor, se datoreaza si fumatului sau unor tratamente medicamentoase agresive, insa cafeaua ca si cauza a ulcerului este doar un mit ce trebuie demontat. Cafeaua este acidica prin natura, insa aceasta nu inseamna ca ea contribuie la dezvoltarea ulcerului.

Predominant, stresul si alimentatia necorespunzatoare – consumul de alimente condimentante, foarte acide – erau considerati factorii ce stateau in spatele dezvoltarii ulcerului. Aceste presupuneri s-au dovedit insa a fi incorecte in momentul in care s-a demonstrat stiintific ca infectia bacteriana este cauza principala, iar alte obiceiuri nesanatoase precum fumatul sunt cauze secundare.

Cel mai probabil este faptul ca un consum de cafea poate sa inrautateasca conditia medicala a unui pacient bolnav de ulcer. Nu poate fi uitat faptul ca este o bautura cu continut preponderent acid, un iritant pentru stomac. Prea multa cafea cauzeaza aciditate crescuta, iar secretia in exces de acid gastric agraveaza conditia, ducand la binecunoscutele stari de arsuri. Din acest motiv este recomandata evitarea consumului de cafea pentru cei ce sunt diagnosticati cu ulcer gastric sau peptic. Pe langa evitarea cafelei si urmarea unui regim alimentar sanatos, vor trebui luate si medicamente care sa minimizeze secretia de acid gastric. Evitarea consumului de cafea poate face mai rapid procesul de vindecare.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.