Tehnicile de negociere se dovedesc foarte utile in orice interactiune sociala, nu doar in domeniul afacerilor. Negocierea se invata prin experienta, prin urmarirea negociatorilor experimentati, unii trebuie sa invete sa dobandeasca abilitati bune de negociere in timp ce altii au un talent nativ pentru asta.

Exista cateva principii ale negocierii ce pot fi utilizate in diverse situatii, fie ca e vorba de o vanzare, de o discutie parinte-copil sau chiar de negocierea salariului cu seful.

Inainte de a incepe negocierea trebuie sa te hotarasti ce vrei de fapt si sa obtii toate informatiile necesare legate de cealalta parte, de ce se asteapta sa obtina. Trebuie sa ai incredere in tine si sa nu dai semne de ezitare. Oferta pe care o faci trebuie sa fie una avantajoasa pentru ambele parti.

Indiferent ca vrei sa cumperi, sa vinzi sau negociezi orice altceva, trebuie sa te comporti ca si cum ai avea foarte multe optiuni si sa cauti sa nu pari disperat. In unele cazuri ai un avantaj fata de cealalta parte a negocierii, in termeni de resurse, de cunostinte sau de pozitie de putere. Astfel poti profita de aceste avantaje pentru a obtine mai usor ceea ce iti doresti.

Negocierea este un joc al mintii ce implica doua sau mai multe parti, care cauta sa exploateze slabiciunile celorlalti. In momentul in care ai sesizat un punct slab al celui cu care negociezi, deja ai ajuns la un nivel superior, poti considera in acel moment ca ai un real avantaj.

Regula de baza pe care trebuie sa ti-o amintesti este ca orice este negociabil. Totusi nu trebuie sa ai asteptari nerealiste, ceea ce negociezi trebuie sa se incadreze in rezonabil. Persoana sau persoanele cu care negociezi ar putea sa te ajute si in alt mod intr-o alta situatie. Negocierea este o abilitate ce se invata prin practica si astfel vei ajunge sa intelegi si sa citesti mai bine oamenii.

Published by admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *